Hunden Maja blev medvetslös efter kramper

Anna Olanders bor tillsammans med sin hund Maja, en blandning mellan newfoundland, berner sennen och bordercollie, på en gård utanför Göteborg. Maja är en omplaceringshund som 3 år tidigare kom till Anna och fann ett lugn och en trygghet hon inte tidigare haft. Speciellt under otäcka åskoväder när man fick krypa ner i mattes säng. Men en natt händer något med Maja som förundrar såväl Anna som veterinärer.

Under en natt för 6 år sedan när Anna ligger sjuk i lunginflammation vaknar hon av ljudet av att Maja rör på sig i sängen. Hon ser att hennes hund krampar, men Maja vaknar inte. Matte blir självklart orolig.

-Jag jobbar inom sjukvården, men jag har aldrig sett något liknande själv. Vid kramper som epilepsi brukar man vakna efteråt, men det gjorde inte Maja, berättar Anna.

Anna blev orolig för sin hund och var rädd för att hon inte skulle vakna alls. Hon tog beslutet att ringa efter Svenska Djurambulansen då hon visste att hon inte kunde komma iväg med den 44 kilo tunga och medvetslösa hunden utan hjälp.

-Mitt i natten ringde jag och väckte en stackars kvinna som svarade att hon självklart skulle komma och hjälpa oss. Det var helt fantastiskt, jag vet inte vad jag skulle gjort om inte ni kommit, säger Anna.
 

Fortfarande medvetslös

När Svenska Djurambulansen kom hem till Anna var Maja fortfarande medvetslös. För att kunna få in Maja i ambulansen fick hon dras på bår genom huset av jourhavande chaufför. Till slut kunde de komma iväg med henne. Blå Stjärnans Djursjukhus hade underrättats om att de var på väg, och då det handlade om en hund med kramper stod personalen redo utanför djursjukhuset när de anlände.

Man utförde en mängd undersökningar på Maja, som fortfarande inte vaknade, men kunde inte komma fram till vad som egentligen var fel. Veterinärens trodde att hon kunnat få i sig någon medicin, men då inget saknades i hemmet och magsköljningen inte gav något resultat stod de utan förklaring. De beslöt sig för att behålla Maja ytterligare en natt för observation.

Men redan samma kväll fick Anna ett samtal om att det var dags att hämta Maja som nu vaknat och inte alls var glad över att inte vara hemma med matte.

-När vi kom hem igen var hon helt normal och bara glad över att få vara hemma, kramperna har aldrig kommit tillbaka, berättar Anna.

Idag är Maja 10 år, en alert och glad hund som mår väldigt bra. Några kramper eller men efter den där natten för 6 år sedan har aldrig uppvisats. Och matte och Maja fortsätter med att njuta av ett liv tillsammans på gården.

-Kombinationen av att inte själv kunna åka iväg med henne och inte ha någon hjälp på plats var obeskrivlig. Jag är tacksam för att ni kunde komma, avslutar Anna.

Text: Martina Svensson 
Bild: Privat 

Kommentarer