Hur ett oväntat sammanträffande räddade katten Messi

Kayten messi i mitella
Hemmakära katten Messi tycker om att röra sig runt gården och i granntomterna under dagtid, för att sedan komma hem till familjen för en skön natts sömn. När han på kvällen den 21 augusti i år inte satt utanför dörren och väntade på kvällen blev matte Helene Berglund förundrad. Inte heller morgonen eller kvällen därpå syntes han till och oron växte sig allt starkare hos familjen. Vad de inte visste då var att detta bara var början på nära två månades ovisshet kring vad som hänt deras älskade katt.

Helene, hennes man och deras två barn förstod att något inte stod rätt till. De började söka runt i området och skrev i flera lokala Facebookgrupper i hopp om att någon sett deras katt. När en granne meddelade att de hittat en svartvit katt avliden i deras trädgård kände Helene att det enda rimliga var att det var deras Messi. Man åkte dit för att hämta hem honom och ta farväl, men när de kom fram till grannen hade de redan skickat den avlidna katten till Bagarmossen. Grannarna var helt säkra på att den katt de hittat inte var 10 åriga Messi.

Familjen kunde inte få någon ro

Ovissheten fortsatte för familjen. Utan spår efter sin familjemedlem gick det inte att få någon ro. Helene och familjen gjorde allt de kunde komma på för att ta reda på vad som hänt med deras katt.

– Jag måste gått med i varenda Facebooksida för att fråga om någon sett honom. Jag satte upp lappar i området och anlitade två ID-hundar i ett försök att spåra honom, berättar Helene.

Båda ID-hundarna markerade på samma ställe – i en skogsdunge två gator bort. Familjen gick dit varje dag för att söka, lade matspår och även lappar i de kringliggande husens brevlådor. Men Messi var fortsatt spårlöst försvunnen. Trots det var Helen helt säker på att hon skulle hitta Messi, även om det kanske inte var i livet.

En livsavgörande handling

En dag i mitten av oktober satt Helene hemma hos en vän och åt lunch. Mobilen hade under vistelsen varit avstängd, och när hon slog på den såg hon att hon hade ett stort antal missade samtal och mängder av meddelanden. Mitt i allt såg hon namnet Titti Rapp, en före detta kund som Helene visste blivit chaufförsvolontär på Svenska Djurambulansen. Med ens visste hon vad alla samtal och meddelande handlade om; Messi hade blivit funnen.

– Jag ringde upp Titti på en gång. Hon svarade direkt och sa bara ”Helene, jag tror vi har hittat Messi”. Det kändes så skönt, säger Helene.

I en park i Hökarängen hade en kvinna vid namn Madeleine Scott hört något gny från en buske. När hon gick fram till busken haltade en mycket undernärd och skadad katt ut och fram till henne. Hon tog med den svaga katten hem och lade honom på sängen. Madeleine vågade inte ge honom mat eller vatten, utan valde istället att kontakta veterinär för råd och hjälp. Enligt veterinär är det just detta som gjorde att Messi överlevde. Hade han fått mat eller vatten i det tillstånd han var i så hade kroppen gett upp och han hade somnat in direkt. Istället bad veterinären henne att ringa Svenska Djurambulansen så att katten kunde få vård på ett djursjukhus.

Madeleine gick samtidigt ut i sociala medier för att se om hon kunde lokalisera ägaren. Tack vare att Helene varit aktiv i flera olika grupper kunde snart flera personer dra slutsatsen att den upphittade katten kanske var den saknade Messi som varit borta i nära 8 veckor.

När Titti Rapp på sitt första pass som chaufförsvolontär på Svenska Djurambulansen kom fram till Madeleine för att hämta upp katten och fick höra av Madeleine att den eventuellt hette Messi reagerade hon på en gång. ”Då känner jag ju ägarna”, hade hon sagt och försökte med ens ringa upp Helene medan hon förde katten till djursjukhuset.

Ett makalöst mirakel

Inne på djursjukhuset möttes familjen av en hemsk syn. Messi var fruktansvärt undernärd och hade ett stort öppet sår på ena benet, över revbenen samt på bröstet. Veterinären trodde att han fastnat med halsbandet i något, försökt ta sig loss med tassen och då även fastnat med ett ben i halsbandet. Resultatet blev att katten satt fast och inte kunde äta på mycket länge. När veterinären frågade familjen om de ville göra ett försök med att rädda deras katt fanns inga tvivel; Så länge han inte led ville de göra vad de kunde för att rädda Messis liv.

– Vi fick veta att såret på benet var så stort att det troligtvis inte skulle kunna läka, och att om Messi överlevde skulle de troligtvis behöva amputera benet, berättar Helene.

Men Messi visade på en extraordinär styrka och vilja till att få hjälp som förvånade veterinärerna. Efter en vecka, när han inte längre behövde dropp, fick Messi komma hem igen. Nu började ett långt och noggrant arbete med såromläggningar två gånger om dagen för att försöka läka såren. Benet verkade gå att rädda, och man bokade in tid för hudtransplantation i första hand. En operation man inte visste skulle fungera och som skulle kunna sluta i amputering i värsta fall. På grund av dåliga blodvärden kunde Messi inte utföra operationen varken på den första eller andra inbokade tiden. Efter den andra inställda operationen hade Helene telefonavstämning med Messis veterinär och skickade bilder på såret. Efter bedömning ansåg man att såret kanske trots allt kunde läka. Ingen ny operation bokades in, utan man ordinerade istället familjen att fortsätta sitt utomordentliga arbete med såromläggning på Messi.

– Veterinärerna hade aldrig varit med om något liknande. De har gång på gång sagt att det är helt makalöst och att de aldrig sett ett sår läka så fort. De använder till och med bilderna i utbildningssyfte nu, säger Helene.

Messi börjar bli sitt vanliga jag igen

Idag börjar Messi komma tillbaka till sitt vanliga jag, en älskad personlighet med stor integritet. Han närma sig sin normalvikt, är fri från mediciner och såret kring revbenet och på bröstet har läkt. Omläggning av såret på benet kommer behöva göras ett tag till. Och än får han inte gå ut, något han verkar vara lite tjurig över. Och den dag han får ta sig ut i det fria kommer det troligtvis bli med GPS så familjen kan hålla koll på honom.

Helene och familjen är mycket tacksam för Madeleine som hittade honom. Att hon hade både ett gott hjärta och samtidigt kunde förstå vad han behövde för hjälp. De båda har fortsatt kontakt och Helen hoppas på att få träffa Madeleine tillsammans med Messi efter restriktionerna kring covid-19 försvinner. Hon är också tacksam över alla de okända och kända människor som engagerade sig och brydde sig om både en katt och en människa de egentligen inte känner, men också över Svenska Djurambulansen.

– Jag har ju vetat att Svenska Djurambulansen finns, men inte förstått hur föreningen fungerar riktigt eller att den är 100% ideell. Det är helt fantastiskt. Och att just Titti på sitt första larm hämtar just min katt – det är otroligt, avslutar Helene.

 

Text: Martina Svensson

Foto: Privat

Kommentarer