En volontär i rampljuset: Per Holm

Stabila och lugna Per är en av våra uppskattade volontärer. Med sin förmåga att tänka rationellt oavsett situation skapar han en trygg upplevelse för såväl djur som djurägare. Utöver detta är han en person som kan lite om väldigt mycket och gärna spenderar tid på att se vilda djur i sitt naturliga habitat. Lär känna honom lite mer här

Ålder: 48
Bor: Skarpnäck, Stockholm
Djur: Två tibetanska spaniels, 1-åriga Napoleon (Nappe) och 3-åriga Leo

Hur länge har du varit volontär för Svenska Djurambulansen?

Jag har varit aktiv i ungefär ett år. Egentligen startade jag resan under 2019, men utbildningen blev fördröjd till följd av pandemin.

Hur kommer det sig att du blev volontär för just Svenska Djurambulansen?

Det var en ren slump. Jag skrollade igenom Facebookflödet när det dök upp en annons om att man sökte chaufförsvolontärer. Efter att ha gått på informationsmötet kände jag att det kunde vara ett spännande uppdrag. Jag har inte direkt speciellt mycket tid över, men kände att jag ville göra något bra för både mig själv och för djuren.

Vad innebär ditt arbete i organisationen och hur känns det efter ett arbetspass?

Som chaufförsvolontär har jag möjlighet att hjälpa djur i nöd till djursjukhus och vård. Det är så klart inte alla pass som slutar lyckligt, som mitt senaste pass där en hund fick somna in i min famn. Men jag känner ändå att jag gör en bra gärning. Efter mina pass brukar jag sätta mig ner och fundera på det jag varit med om, vad det inneburit både för mig och för djuren och djurägarna. I slutändan är det ett uppdrag som ger mig energi och det känns bra i själen.

Vad betyder djur för dig och var kommer intresset från?

Intresset har funnits sedan jag var liten och familjen hade hund och katt. Jag har alltid tyckt att det är mysigt med husdjur; de skänker både trygghet och tröst och man får så mycket kärlek tillbaka av dem. Vilda djur tycker jag är spännande att se på i deras naturliga habitat. Jag kan stå länge och bara titta på dem, det är väldigt rogivande. Dessutom är jag dykare och har många gånger gett mig ner i det blå, både i Sverige och utomlands, för att se på det rika djur- och växtlivet där. Saltströmmen i Norge, världens starkaste tidvattenström, där såväl växter som fiskar är större tack vare den goda näringen, samt ett 177 meter långt tyskt slagskepp från första världskriget är ett par av de ställen som bjudit på minnesvärda dykupplevelser.

 

Text: Martina Svensson

Foto: Linda Otterstedt