Här rehabiliteras skadade vildfåglar

Svenska Djurambulansen har sedan många år tillbaka samarbete med instanser som tar in och rehabiliterar vilda djur. När det kommer till vilda fåglar samarbetar man i Västra Götaland med Fågelcentralen, och i Stockholm med Stockholms Vildfågel Rehab. De utför ett viktigt och behjärtansvärt arbete för mängder av fåglar som, om de lämnats skadade ute i det vilda, inte skulle ha en chans till överlevnad.

Fågelcentralen

Elizabeth Sjöström har arbetat på Fågelcentralen i Kungälv i 12 år. För henne började det som praktik efter en sjukskrivning. Som biolog och djurälskare var verksamheten en naturlig plats för henne, och snart var hon fast och arbetar nu deltid för rehabiliteringsverksamheten.

Till Fågelcentralen kommer cirka 1600 fåglar om året. Allra mest är det under senvåren och sommaren när ungar kläcks. Tamduvor och ringduvor hör till den vanligaste arten, främst eftersom det finns många av dem i området och att de får ungar året om.

– Idag var det lite extremt eftersom jag fått hämta 9 ungar, där 6 av dessa var duvungar, berättar Elizabeth.

Men också kråkfåglar, mås, trut, ormvråk och kattugglor som trillat ner i skorstenar som saknar galler är vanliga besökare hos Fågelcentralen. Och detta år, på grund av brist på mat, är det många sillgrisslor som behövt tas omhand om av personalen på Fågelcentralen.

Arbetet börjar tidigt på verksamheten. Alla fåglar ska matas, och ungarna är de som går först och dessutom får mat många gånger om dagen. Beroende på om det är sommar eller vinter så anpassas mängden mat till de vuxna fåglarna, då de på vintern gör av med mer energi. Efter matningen är det dags för omvårdnad.

– Vi går en runda och ser över fåglarnas allmäntillstånd och hur de mår. De som är sjuka får sina mediciner, alla sår ska läggas om och de med brutna vingar behöver man se över bandageringen på, berättar Elizabeth.

Alla burar rengörs för bästa möjliga hygien, och sedan bär det av ut till utomhusvoljärerna för matning och rengöring åt de fåglar som håller till där. När rundan väl är klar – ja, då börjar man med matning av ungarna igen. Under tiden ska man också svara på de larm som kommer in från omtänksamma privatpersoner. Vissa av de skadade fåglarna åker med Svenska Djurambulansen till anläggningen, medan andra hämtas upp av Fågelcentralens personal för rehabilitering.

Av de fåglar som kommer till Fågelcentralen så kan många sedan släppas ut i frihet igen. Man har särskilt sett att det är hög överlevnad hos duvor och de kattugglor som trillat ner i skorstenar.

– När de kommer till oss är det verkligen en sista utväg, och många av fåglarna kan bara tillfångatas om de är riktigt dåliga. Exempelvis mås eller trut med öppna frakturer, berättar Elizabeth och fortsätter. Det är otroligt tråkigt, men det bästa vi kan ge dem då är ett snabbt avslut.

Men det finns trots allt många fåglar som får en ny chans till ett liv med vind under vingarna. Elizabet minns särskilt den dag hon fick vara med och fånga in en gåsgam som landat på en gård i Göteborg. Gåsgamen håller i normala fall till kring medelhavet och livnär sig på kadaver. När den fångades in hade den en extrem undervikt med sina 4,2 kilo, i stället för de 7,5-8 kilo den bör väga, och hade helt enkelt inte orkat flyga hem till Kroatien där den ringmärkts.

– Det var fantastiskt att se den på så nära håll. Den var inte skadad, men vrålhungrig och fick bo hos oss en hel sommar. Tack vare ett flygbolag som ställde upp så kunde han efter att ha ätit upp sig fraktas hem till sina varmare breddgrader igen, säger Elizabeth.

Stockholms Vildfågel Rehab

I Stockholm arbetar Victor Persson som grundade Stockholms Vildfågel Rehab 2014. Till en början startades verksamheten på baksidan av föräldrarnas tomt med målet att kunna ta in 300-500 djur per år. Men det växte lavinartat och när chansen dök upp köpte man granntomten, utökade sin verksamhet och tar idag emot mellan 2060 och 2350 fåglar om året.

Behovet av verksamheten såg Victor när han arbetade som chaufförsvolontär för Svenska Djurambulansen. Under sina 7 år var det tydligt att just skadade fåglar var något som ingen tog emot för behandling. I stället fick fåglarna, även de med stor överlevnadschans om de fått medicin eller rehab, avlivas. Det sådde ett frö hos Victor som blev fast besluten att vara den som ändrade deras öden.

Då man har öppet dygnet runt har man hittat ett sätt att effektivisera arbetet med inkommande fåglar genom att tillsammans med Svenska Djurambulansen och privatpersonerna som ringer in lägga pussel så att fåglar i samma område kan hämtas upp samtidigt. Arbetet innebär både matning, rengöring, service av anläggningen och löpande rehabilitering.

– För mig var det viktigaste med att starta den här verksamheten att vi faktiskt skulle kunna erbjuda alla fåglar, oavsett art, adekvat hjälp. De har rätt till medicin, undersökning och behandling och en chans till ett liv i det fria igen om situationen tillåter, berättar Victor.

Av alla fåglar som kommer in till Stockholms Vildfågel Rehab är det bara cirka 500 som inte blir friska nog att släppas ut igen. Detta beror också på att man snabbt gör bedömningen om en fågel har en överlevnadschans eller inte, och kan låta den somna in på platsen den hittades på i stället för att låta den lida i en onödig transport. Men Victor och de andra volontärerna har inget emot att ta sig ann även svåra skador om fågeln har en rimlig chans. Inga fåglar får somna in i onödan.

– I slutändan är det djurskyddslagen som gäller och de beslut vi tar är det som alltid är bäst för den enskilde fågeln, berättar Victor och fortsätter. För mig är det fallen där vi inte lyckas hjälpa fågeln som etsar sig fast mest i minnet. Som när 3 måsungar lämnat boet och åkt ner i ett markförslutet stuprör. Trots att vi har kameror och all tänkbar utrustning så lyckades vi bara få upp 2 av dem. Det var ingen rolig resa hem och gör ont i hjärtat.

Fåglarna ringmärks och statistiken har visat att endast 0.03% hittas döda ett år efter utsläpp från Stockholms Vildfågel Rehab. En siffra som i vanliga fall ligger mellan 32 och 42%. För Victor är lyckan av att få höra att någon av fåglarna setts till i ett annat land eller vid en fågelmatningsstation den största.

– Att få bevis genom en återfyndsrapport på att fågeln klarat sig gör det värt att lägga hela sin vakna tid på verksamheten och att ha utvecklat så kallad fågelskötarlunga som gör att jag måste ha andningsskydd och har en andningskapacitet som inte lär ta mig till OS. Varken jag eller någon annan som jobbar här tar ut någon lön, det viktigaste är att det är lönsamt för fåglarna och att de får den hjälp de behöver, säger Victor.

Sedan 2018 har SVT följt arbetet på Stockholms Vildfågel Rehab och under 2022 kommer man kunna se dokumentären På brutna vingar som kommer i två delar.

Vad ska du göra om du hittar en skadad fågel?

Hur en skadad fågel bäst tas om hand skiljer sig åt mellan arterna och från skada till skada. För att kunna göra en bedömning tipsar därför Fågelcentralen och Stockholms Vildfågel Rehab dig som privatperson om nedan.

Om du hittar en skadad fågel i:

Västra Götaland

  • Ring Fågelcentralen på 073-31 05 773
  • Om det önskas från Fågelcentralen: Ta en bild och skicka till numret ovan
  • En bedömning görs, och om åtgärd behövs får du svar med hänvisningar
  • Om möjligt; säkra fågeln i en kartong – du kan ställa kartongen över fågeln om du är rädd

Stockholms län

  • Ta en bild på fågeln
  • Skicka bilden och ring Stockholms Vildfågel Rehab på 072-56 95 112
  • En bedömning görs, och om åtgärd behövs får du svar med hänvisningar
  • Kopplas Svenska Djurambulansen in får du ett ärendenummer och hänvisning till kontakt med jourhavande chaufförsvolontär
  • Om möjligt; säkra fågeln i en kartong – du kan ställa kartongen över fågeln om du är rädd

Övriga Sverige

  • Gå in på kfv-riks.se för att hitta din närmsta rehabiliterare

 

Text: Martina Svensson

Foto: Stockholms Vildfågel Rehab