Frisbeelek slutade med forsande blod för hunden Herman

3,5 åriga Herman är ett riktigt energiknippe som alltid är med sin matte Gudrun ute i naturen eller i djurgården vid stugan där han gärna umgås med hönsen. Med sina 40 kilo och en mix av bland annat golden retriever, collie och schäfer är han hund som kräver sin motion. För matte innebär det mycket lek tillsammans med sin hund, och favoriten för Herman har visat sig vara frisbee.

En vacker majdag var de ute tillsammans i Sjöbergen i Göteborg. Frisbeen kastades och Herman sprang efter för att hämta och sedan lämna tillbaka den till matte. Vid nästa utkast fick vinden fatt i frisbeen och drev den ner i en närliggande sänka. Herman sprang glatt efter, men i stället för att komma tillbaka med sin leksak hörde Gudrun hur hennes hund tjöt till högt.

Herman är lite klumpig av sig, och på grund av detta så är han i sin natur också mycket försiktig och skadar sig väldigt sällan. Så när tjutet bröt genom luften förstod matte att det var något som gått riktigt fel.

– Jag fick direkt en känsla av panik. Eftersom det kom så plötsligt så undrade jag först nästan om han blivit skjuten och såg mig omkring, men det var ingen där så jag förstod snabbt att det handlade om något annat. Jag blev verkligen livrädd inför tanken på vad Herman hade råkat ut för, berättar Gudrun.

En stor reva

När Gudrun kom fram till sin hund såg hon hur det forsade blod ur en stor reva på Hermans ben. Snabbt tog hon fram sitt första hjälpen-kit som hon alltid bär med sig, tog ut en elastisk linda och virade den tätt runt benet för att stoppa den intensiva blödningen.

I vanliga fall brukar det vara flera hundar och hundägare på det öppna fältet, men just denna dag var Gudrun och Herman ensamma. Något som matte blev väl medveten om så snart den initiala chocken lagt sig.

– Man blir ju iskall när ens djur skadar sig och fokuserar på vad man måste göra. Men när väl såret var omlindat och frågan ’Hur ska vi komma här ifrån’ dök upp så ökade oron igen, säger Gudrun.

Då kom hon att tänka på Svenska Djurambulansen, vars nummer hon hade sparat i telefonen. Hon började varsamt leda Herman mot sin stuga för att möjliggöra upphämtning, och ringde under tiden till Svenska Djurambulansen för hjälp.

– Jag blev så glad när jag insåg att Svenska Djurambulansen skulle kunna hjälpa oss. Och jag kände en enorm lättnad när kvinnan som svarade endast var tio minuter bort, säger Gudrun.

Plåstrades om

Svenska Djurambulansen var snart på plats och volontärschauffören kunde köra Herman och matte tryggt och säkert till AniCura Västra Djursjukhuset. Vid ankomst hade Hermans sår slutat blöda tack vare Gudruns snabba agerande med omlindning, och efter bara en kort väntan fick Herman komma in till veterinären som rengjorde och sydde igen det otäcka såret. Herman plåstrades sedan om och kunde åka hem tillsammans med Gudrun och vila sig från händelsen.

Gudrun har varit nere flera gånger i sänka där Herman skadades och sökt efter vad som skulle kunna ha orsakat en så hemsk skada på hennes hund. Men tyvärr utan resultat.

– Jag planerar att gå dit igen när gräset försvinner och kratta för att se om jag kan hitta något. Jag vill ju inte att någon annans hund ska riskera att råka illa ut om de leker där, säger Gudrun.

Gudrun berättar också att hon är glad över att allt slutade så bra som det gjorde.

– Sjöbergen är inte så stort eller välkänt, men innan covid-19 brukade man anordna Sjöbergens dag där med olika aktiviteter. Det var där som jag först kom i kontakt med Svenska Djurambulansen. En av djurambulanserna stod vid kaninhoppningen och jag gick bort för att prata med föraren och fick då höra om verksamheten och vad de gör för såväl vilda djur som husdjur. Jag är djupt tacksam över den snabba hjälp jag fick, säger Gudrun.

Såret läkte fint och Herman är nu sitt vanliga jag och fyller dagarna med allt från att umgås med matte och hönsen, till att göra lyckoskutt när han får träffa Gudruns barn och barnbarn som han är tokig i. Och självklart är han också tillbaka ute på fälten med sin matte och njuter av att springa efter sin älskade frisbee. Men de ser till att hålla avstånd till den förrädiska sänkan.

 

Text: Martina Svensson

Foto: Privat